Zero waste / weinig afval

By Groene Glitter - januari 04, 2017

Onze containers worden een keer in de twee weken geleegd. De ene week komen ze voor GFT, de andere week voor restafval. O ja, en een keer in de maand voor papier. We scheiden plastic van de rest en hebben daar een speciale zak voor die we naar een inzamelpunt moeten brengen. Of ja, moeten. Dat is een keuze die wij gemaakt hebben om plastic te scheiden. Dat voelt goed. Wat niet goed voelt is dat er bijvoorbeeld om biologische komkommers een plasticfolie zit. Waarom? Komkommers groeien toch zonder plastic eromheen.

We hebben de afgelopen maanden gekeken naar hoeveel afval wij produceren. We hebben al een nee-nee sticker op onze deur zitten, zodat wij ook minder papier in huis krijgen.
De hoeveelheid plastic is echt schrikbarend. Overal, letterlijk overal, zit plastic omheen. Ik begrijp dat echt niet. Zelfs - in de supermarkt - om alle biologische, onbespoten groenten en fruit. Vreselijk. Op de markt gelukkig niet! Hier kun je het gewoon pakken zoals het is. Sommigen vinden dit vies, maar ik denk: spoel het dan af. Het plastic brengen we eens per maand weg.

Qua GFT hebben we ook bijna nooit afval. Etenswaren gooien we bijna nooit weg. We eten altijd restjes en daarom blijft dit gedeelte van het afval echt beperkt. Natuurlijk hebben wel eens een rotte appel of een paprika die te lang heeft gelegen, maar dat proberen we dan toch nog creatief op te lossen. Natuurlijk laten we de bak wel eens legen. Vooral in de herfst bijvoorbeeld, als we bladeren in de container doen. Dit moet wel, anders blijft alles rondvliegen. Eens per week vegen we dan alle bladeren die er liggen op en doen deze in de container. Door het eens per week te doen zakt alles naar beneden en heb je nog plek om er dingen bij te doen.

In de grijze (restafval) bak proberen we zo min mogelijk te gooien. We proberen echt te kijken naar wat we weggooien en hoe we het weggooien. We hebben hier een grote verandering in gemaakt de afgelopen tijd. Eerder hadden we de restafvalcontainer altijd vol na twee weken. Tegenwoordig zit hij na twee weken nog niet eens half vol! Een mooie en goede verandering, al zeg ik het zelf.
Natuurlijk gooien wij nog dingen weg en zero waste zit er op dit moment nog niet in, maar we zijn hard op weg om zo min mogelijk afval te produceren!

Ze willen bij ons naar een systeem toe dat je per jaar betaalt om je bak te legen. Zeg €200. Voor iedere keer dat je je bak niet laat legen, krijg je €5,-. Zo willen ze mensen niet al te vaak hun bak laten legen. Op dit moment is het plan er nog niet door, maar het lijkt mij een goed initiatief om het afval te reduceren.
 • Share:

You Might Also Like

3 reacties

 1. Er is een wettelijke verplichting om biologisch en niet bio makkelijk te onderscheiden dmv verpakking. Dan is het milieuvriendelijker om de bioproducten te verpakken ipv de reguliere producten.
  Daarbij helpt de verpakking om het product langer goed te houden waardoor er minder voedsel weggegooid wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Florine voor deze informatie! Weer iets geleerd op de vroege morgen!

   Fijne dag.

   Verwijderen
 2. Er stond gisteren bij ons in de krant een heel artikel over afval scheiden. De afvalverwerker in de buurt heeft een actie opgezet om mensen bewust te maken over de hoeveelheid afval die we met z'n allen produceren en hoe hier mee om te gaan. Dit artikel kun je vinden op je zoekt op: Saver 100-100-100

  BeantwoordenVerwijderen

Effect van sparen - vanuit mijn jeugd

Zelf heb ik vroeger al leren sparen. Van mijn zakgeld (ik denk dat het €5 per maand was of zelfs nog minder) kocht ik nooit iets. Ik wil...